Rekordan broj učesnika na Svetskom prvenstvu u ronjenju na dah u Beogradu

Rekordan broj učesnika na Svetskom prvenstvu u ronjenju na dah u Beogradu

 

Od 12. do 15. juna Beograd će biti domaćin još jednog velikog sportskog događaja. Na bazenu Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ drugu godinu zaredom biće održano Svetsko prvenstvo u ronjenju na dah.

Glavni grad Srbije prošle godine postavio je potpuno nove standarde u organizaciji ovog takkmičenja, a i ove godine upisaće se u istoriju pošto će sa preko 200 takmičara iz više od 30 zemalja biti oboren rekord po broju učesnika. 

Značajnu podršku u organizaciji ovog šampionata dali su Grad Beograd i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. 

- Ponosni smo što je naša zemlja domaćin još jednog svetskog prvenstva ove godine - rekao je na konferenciji za medije u uvodnom izlaganju Darko Udovičić, pomoćnik ministra za omladinu i sport i potom dodao: 

- Savez za podvodne aktivnosti i njegova predsednica Božana Ostojić sa Ministarstvom omladine i sporta ima izvanrednu saradnju, a mi se sa naše strane zaista trudimo da što je moguće više podržavamo ovakva takmičenja. Siguran sam da će se svi učesnici osećati prijatno u našem gradu i da će uživati u fer i sportskom takmičenju. Šampionat je prošle godine bio spektakularan i siguran sam da će organizacija ponovo biti na vrhunskom nivou, a da će sve ono što će se u Beogradu održati narednih dana biti najbolja moguće promocija ovog divnog sporta - konstatovao je Udovičić. 

Na ovom Svetskom šampionatu ronioci će se takmičiti u sedam disciplina: Dinamika sa mono i dva peraja, dinamika bez peraja, statično ronjenje na dah, brzinsko ronjenje 2x50 metara, kao i u trkama na 8x50 i 16x50 metara. 

Boje Srbije na ovom šampionatu braniće osam ronilaca, a jedan od glavnih kandidata za medalju biće Nenad Pavković, koji će se takmičati u tri discipline. 

- Očekivanja su velika i zato osećam mali pritisak, ali daću sve od sebe da uradim ono za šta sam se pripremao prethodnih godinu dana. Najbolji rezultat očekujem u disciplini dinamika bez peraja. To je disciplina po tehnici najsličnija prsnom plivanju i bez svake sumnje najteža disciplina. Najveći rivali biće nam svakako selekcije Francuske, Hrvatske i Poljske, ali sam siguran da će svi naši reprezemtativci dati maksimum i na dostajan način način predstaviti našu zemlju - poručio je Pavković. 

Direktor Svetske asocijacije ronjena na dah Tolis Belos istakao je da je veoma srećan što je ponovo u Beogradu, jer je prošle godine takmičenje u našem glavnu gradu bilo izvanredno:

 - Organizacija je bila skoro savršena, a od ove godine očekujemo da će biti i bolje od toga. Ponosni smo jer ove godine imamo rekordan broj učlesnika. Nadamo se vrhunskim rezultatima, a granice ljudskih mogućnosti u ovom sportu su neverovatno podignute poslednje tri godine. Siguran sam da ćemo imati ubedljivo takmičenje  - zaključio je Belos. 

O kakvom sportu i o kakvim dostignućima se radi najbolje svedoče rezultati ronilaca. Svetski rekord u ronjenju na dah u stanju mirovanja iznosi čak 10 minuta i 45 sekundi, a drži ga naš takmičar Branko Petrović. Dok, rekord u dužini ronjenja sa mono perajem iznosi čak 316 metara, što predstavlja više od šest dužina olimpijskog bazena.

 

Tagovi: CMAS, FREEDIVING, word championship, Beograd, 2022

Ferplej je pobeda

Copyright © 2024, SOPAS
Developed by Animat studio