Nedelja, 15. mart, za Dan žalosti

Vlada Srbije odredila nedelju, 15. mart, za Dan žalosti.

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Поштовани,

На основу Одлуке Владе 15. март 2015. године проглашен је за дан жалости због трагично настрадалих у паду војног хеликоптера.

Имајући у виду ову несрећу која је потресла целу земљу Министарство препоручује спортским организацијама да и данашња такмичења прилагоде овој трагичној ситуацији, односно да заставе спусте на пола копља и пре почетка одигравања утакмице одају пошту настрадалима минутом ћутања. Такође, сматрамо да би и емитовање забавних садржаја током одржавања спортског догађаја било непримерено.

Уколико се због оправданих и објективних околности не могу одложити већ планирана такмичења за 15. март 2015. подсећамо све спортске организације да су дужне да поштују Закон о дану жалости који прописује да се дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља заставе Републике Србије и застава спортских клубова, а ако је реч о спортским сусретима међународног значаја онда и спуштањем застава међународних спортских организација на пола јарбола или на пола копља.

Такође, пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршетак одавања поште минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалим у несрећи због које је проглашен дан жалости.

Поред тога, играчи, резервни играчи, тренери, судије и сви остали учесници спортске манифестације, као и присутни гледаоци (осим непокретних инвалида), дужни су да при одавању поште минутом ћутања устану и да достојанствено обележе одавање поште настрадалима у несрећи због које је проглашен дан жалости.

 

Београд, 14. Март 2015. Министарство омладине и спорта
Министар Вања Удовичић

Ferplej je pobeda

Copyright © 2024, SOPAS
Developed by Animat studio