Povijest podvodnog ribolova na Jadranu - 60 godina

Povijest podvodnog ribolova na Jadranu - 60 godina

Predsjedni Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru, Đuro Marinović smatra da svi Savezi bivše Jugoslavije trebaju imati primerak ove monografije, s obzirom da se podvodni ribolov razvijao u sklopu Jugoslavenskog saveza čije je sjedište tada bilo u Rijeci.

"Knjiga seže u,za današnje vrijeme, davnu prošlost.Počelo je na nekim dalekim i toplim morima, pa došlo na Sredozemlje, a Jadran je njegova sastavnica. Krajem tridesetih godina prošlog stoljeća, gotovo istodobno i nepovezano, prve podvodne puške na našem moru pojavljuju se u akvatoriju Hvara, Dubrovnika i Sušaka, te otoka Lošinja koji je tih godina pripadao Italiji. Na razne načine pribavili su ih pojedinci željni iskoraka u svojoj ribolovnoj aktivnosti. Neki supuške sami izradili, bez ikakva uzora, bile suprimitivne, ali zadovoljavajuće za pokretanje nove ribolovne aktivnosti.

Od takvih početnih koraka, Monografija vodi dalje u prve godine nakon Drugog svjetskog rata, kada počinje okupljanje i organiziranje podvodnih ribolovaca u novoosnovanim sportsko ribolovnim društvima. Uslijedilo je osnivanje Saveza na državnoj razini, 1953. godine. Bile su to godine poslijeratne obnove, posvemašnje neimaštine i, gotovo pa zatvorenih državnih granica. Podvodne puške proizvodile su se isključivo u inozemstvu i njihova kupnja bila je praktički nemoguća. A, podmorje je privlačilo! U takvim uvjetima ono što im nije bilo dostupno podvodni ribolovci počeli su sami izrađivati. Napravili su masku od automobilske zračnice, pa praćku za lov ribe, a potom i prvu pušku na oprugu."

Nadamo se da će Vam se knjiga svidjeti i da će ohrabriti sve podvodne ribolovce da više sudjeluju na natjecanjima.

S poštovanjem



Valentina Prokić,

Član Komisije za podvodni ribolov HSSRM,

Predsjednik CMAS Komisije za podvodni ribolov


Monografiju "Povijest podvodnog ribolova na Jadranu - 60 godina" mođete pronaći u prostorijama Calypso ronilačkog kluba, Beogradska 71, u sklopu bazena Tašmajdan.

+381 (0)11 32 222 32
+381 (0)63 309 007

Radno vreme:
Pon - Pet: 14:00 - 21:00
Subota: 11:00 - 15:00

, ,

Ferplej je pobeda

Copyright © 2024, SOPAS
Developed by Animat studio